ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Политика

На седници СО Врбас усвојени ребаланс буџета за 2019. и буџет за 2020. годину

Редакција ТВ Бачка | 31. decembar 2019. | 17:35 | Политика

На седници СО Врбас усвојени ребаланс буџета за 2019. и буџет за 2020. годину

Претпоследњег дана 2019. године у Врбасу је одржана 24. седница Скупштине општине. На дневном раду биле су укупно 42 тачке, међу којима су се најважније тицале ребаланса буџета за текућу и буџета за наступајућу, 2020. годину.

Образлажући ребаланс, председник општине Врбас Милан Глушац истакао је да су повећани порески приходи од пореза на зараде, самосталне делатности и други приходи, док је у погледу буџета општине пројектованог за наредну годину навео да је буџет социјални и развојни. Ове тачке изазвале су и највише полемика, будући да је на њих опозиција поднела више од 200 амандмана. Амандмане су поднели Драган Стијеповић, одборник Социјалдемократске странке и Марио Мажар, одборник Лиге социјалдемократа Војводине. Скупштинска већина је после дужег образлагања амндмана и расправе, изгласала оба предлога.

Одборници су усвојили и одлуке о доношењу Програма уређивања грађевинског земљишта за 2020. годину, измене и допуне Одлуке о максималном броју запослених на неодређено време за организационе облике у систему локалне самоуправе, као и кадровски план за Општинску управу. Расправљало се и о предлогу давања у закуп пољопривредног земљишта у државној својини и о платама, накнадама и другим примањима изабраних и постављених лица у општинским органима. На дневном реду биле су и одлуке прибављању непокретности у јавну својину, о повећењу основног капитала Јавног предузећа „Врбас гас“, о изменама и допунама Одлуке о општинској управи.

Одборници су дали сагласност на програме пословања јавних предузећа: „Комуналац“, „Стандард“ и  „Врбас-гас“, као и на решења о расподели добити „Комуналца“ и „Стандарда“ за 2018. годину. Одобрени су и програми пословања, као и финансијски планови за 2020. годину више установа: Народне библиотеке „Данило Киш“, Културног центра,  Предшколске установе „Бошко Буха“, Геронтолошког ценра, Центра за социјални рад, Туристичке организације општине Врбас, Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду,  Апотеке „Врбас“,  Дома здравља „Вељко Влаховић“ и Центра за физичку културу „Драго Јововић“.

Уз ове, усвојени су и решење о обављању дужности у Скупштини општине Врбас и Општинском већу, а потом и давању сагласности на статуте свих осам месних заједница. Разматран је и План рада Општинског штаба за ванредне ситуације и друга решења и одлуке. 

Ostale vesti iz ove kategorije