ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Пољопривреда

Дан поља јесењих култура у организацији Пољопривредне стручне службе Врбас

Редакција ТВ Бачка | 28. avgust 2019. | 17:08 | Пољопривреда

Дан поља јесењих култура у организацији Пољопривредне стручне службе Врбас

На огледној парцели Пољопривредне стручне службе Врбас, која се налази недалеко од Змајева, одржан је Дан поља јесењих култура. Саветодавци и агрономи ове службе окупили су пољопривредне произвођаче, представнике компанија које се баве производњом семена и хибрида, као и представнике науке и струке како би сумирали резултате актуелне ратарске сезоне и планове за наредну.

Представници Покрајинске владе, односно надлежног Покрајинског секретаријата за пољопривреду, шумарство и водопривреду, такође су на терену разговарали о мерама аграрне политике и препорукама за регистроване пољопривредне произвођаче. У том контексту, важна је и сарадња коју Секратаријат остварује са Пољопривредним стручним службама. Улагање у системе за наводњавање, њихову изградњу и одржавање, као и у набавку заливне опреме један је од приоритета Владе Војводине. Суша и други неповољни климатски услови остављају на усеве већ дужи низ година негативне последице, а тако је било и ове године. Поред суше и других непогода, ратарске културе на подручју које покрива Пољопривредна стручна служба у Врбасу ове године нападале су и разне болести. Према речима руководиоца Саветодавне службе, Катарине Радонић, болести нису поштеделе ни усеве под шећерном репом и кукурузом.

На више демонстрационих поља посетиоци ове манифестације упознавали су се са одликама и показатељима одређених сорти и хибрида и упоређивали их. Сусрети свих релевантних чинилаца пољопривредне производње, која је и примарна делатност у Покрајини и сировинска база домаће индустрије, још једном су показали да модерно бављење пољопривредом захтева размену искустава, усвајање савета и примену препоручених мера.

Опширнији извештај са овог догађаја можете погледати у емисији "Врбаска догађања" на ТВ Бачка.

Ostale vesti iz ove kategorije