ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Здравство

Свакодневним пливањем против депресије

Редакција ТВ Бачка | 2. septembar 2019. | 11:39 | Здравство

Свакодневним пливањем против депресије

Када је у питању депресија, пливање има исти ефекат као и антидепресиви јер повећава ниво енергије и смањује умор. Истраживања су показала да на тај начин штитимо мозак од депресије.

Поред тела, пливањем се тренира и мозак, и на тај начин се боримо против депресије!

30 минута пливања, сваки дан, поспјешујемо крвоток и доток кисеоника у ћелије мозга као и других делова тела. Међутим, једна од најважнијих последица редовног пливања је душевно благостање а то је најбоља вест за милионе оболелих од депресије. Пливање је техника самопомоћи доступна скоро свима.

Др. Јамес Блументхал с америчког универзитета Дуке доказао је да четверомесечни програм вежбања одстрањује или битно смањује депресивне симптоме код 65 посто пацијената. Терапијски учинци наступили су касније у поређењу са лековима, али су се задржали дуже од учинака антидепресива.

Оно што је пресудно јесте да се вежба континуирано, по могућности свакодневно, бар 30 минута, утврдили су шкотски научници са Универзитета у Стирлингу.

Друга студија на Тексашком универзитету, показала је да редовно пливање појачава учинке антидепресива, колико и додавање другог антидепресива и то код 48 посто испитаника.

За борбу против депресије најодговорнији су ендорфини који настају у организму за време пливања а делују као аналгетици и антидепресиви.

Терапија пливањем је права ствар за вас — благостање за тело и за мозак.

Ostale vesti iz ove kategorije