ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Привреда

Примена савремених технологија у рехабилитацији пута Врбас-Србобран

Редакција ТВ Бачка | 18. septembar 2019. | 16:29 | Привреда

Примена савремених технологија у рехабилитацији пута Врбас-Србобран

Велика оптерећења којима су коловози изложени, остављају на њима трагове и доводе до ситуaције да коловоз мора да се генерално рехабилитује. Осим површинских, често се оштећења појављују у доњим носећим слојевима, а да би се отклонила, потребно је да се поправи комплетна структура слојева. У путној привреди то се постиже процесом хладне рециклаже који путевима даје нову стабилност. Предност овог поступка је у кратком времену уградње и великој уштеди трошкова.

Специјални рециклери за хладну рециклажу гранулирају оштећене слојеве пута, мешају глодани гранулат са новим везивним средством и одмах га поново уграђују.  Машина за рециклажу функционише као вучно возило јер вуче и гура опрему са којом је удружена, па се користи термин рециклажни воз. Наша камера забележила је један такав поступак који се примењује током ревитализације пута Врбас-Србобран. Драган Вукојичић, пројект менаџер компаније ИРД и представник надзора, описао нам је ову технологију и остале планиране радове.

Машине за рециклажу су годинама еволуирале од модификованих машина за млевење и стабилизацију тла до модерних рециклера који могу да рециклирају дебеле слојеве коловозних конструкција у једном прелазу, а опремљени су гусеницама или пнеуматицима. Срце машине за рециклажу је рециклажна комора у коју је смештен бубањ за млевење и мешање опремљен великим бројем специјално конструисаних зубаца.

Како још сазнајемо од Вукојичића, уз рехабилитацију пута између Врбаса и Србобрана,  овај пут биће и проширен тако да ће нова ширина коловоза бити 7 метара и 20 центиметара што је одговарајући профил за пут таквог оптерећења. Биће рехабилитовано 9 и по километара пута, а крајњи рок за завршетак радова је полoвина марта идуће године.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije