ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Култура

Врбас по 11. пут угостио традиционални Панонски вашар и фестивал фолклора

Редакција ТВ Бачка | 23. septembar 2019. | 16:40 | Култура

Врбас по 11. пут угостио традиционални Панонски вашар и фестивал фолклора

Врбас је по 11. пут угостио традиционални Панонски вашар, фестивал фолклора, музике, песме и обичаја, који се одржава по 41. пут. Већ по устаљеном правилу и ове године Фестивал је омогућио једној заједници да се посебно представи. Та могућност је ове године припала Прекодринским Србима, па је вашар почео наступом Културно уметничког друштва "Пискавица" из Бања Луке. Своје штандове на којима су представили фолклор и гастрономију Срба који живе западно од Дрине имала су завичајна друштва из Житишта, Врбаса, Риђице, Апатина, Станишића, Новог Сада и Инђије.

У холу Центра за физичку културу одржана је и 12. изложба старих заната, кућне радиности и старих јела, која је организована како би се комплетирала представу о друштвеном и свакодневном животу људи у минулим временима. У такмичарском делу Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине и Културни центар Врбаса овога пута окупили су 81 фолклорну и певачку групу са око 1.200 чланова. Одржани су 11. Фестивал дечјег изворног стваралаштва и 41. Фестивал фолклорних традиција војводине. По први пут од ове године биће одржавани и стручни скупови етномузиколог и етнокореолога.

Богатство Војводине путем овог Фестивала представља 26 националних заједница са својим аутентичним културним вредностима и традицијом, уз староседелачки и веома разноврстан колонистички и новодосељенички српски етнос. Панонски вашар највише афирмише и унапређује народно стваралаштво војвођанског села, а посетиоци имају прилику да виде реконструкцију разних обичаја - свадбе, славе, сетве, жетве, рађања, крштења, саборовања, посела и друхих.

Ostale vesti iz ove kategorije