ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Друштво

Агенција за безбедност саобраћаја и општина Врбас поделили 40 дечјих ауто седишта

Редакција ТВ Бачка | 5. novembar 2019. | 20:26 | Друштво

Агенција за безбедност саобраћаја и општина Врбас поделили 40 дечјих ауто седишта

Податак да је у последњих пет година на националном нивоу у незгодама у саобраћају учествовало 7.000 деце, да је око њих 1.000 тешко повређено, а 65 смртно страдало довољно је алармантан да Агенција за безбедност саобраћаја покрене низ акција са циљем да се овакав тренд смањи. Препознавши Савет за безбедност саобраћаја општине Врбас као један од најактивнијих у Републици Србији, Агенција је ову општину уврстила међу оне у којима спорводи више акција. Једна од њих је подела дечијих ауто-седишта за родитеље новорођенчади. Уз то су представници Aгенције одржали и обуку о правилној употреби ауто-седишта. Општина Врбас је једна од свега 25 општина у Србији изабрана на јавном конкурсу на основу више критеријума.

Присутне родитеље поздравио је председник општине Милан Глушац пожелевши им да ауто-седишта користе у здрављу и без незгода. Његова заменица, Миљана Штулић, председница локалног Савета за безбедност саобраћаја, истакла је да ово није прва, али је до сада најмасовнија акција поделе ауто-седишта. Акција укључује и Поливаленту патронажу врбаског Дома здравља, као и Полицијску станицу Врбас која се кроз пројекат „Полиција у локалној заједници“ такође укључује у све активности подизања нивоа безбедности саобраћаја.

Стратегија о безбедности саобраћаја у Републици Србији предвиђа да до 2020. године не буде страдале деце у саобраћају. То се, нажалост, вероватно неће испунити, јер још увек годишње око 15 малишана погине у незгодама. Искуства ипак показују да су такви исходи драстично мањи ако се на исправан начин у путничким возилима користе ауто-седишта.

Ostale vesti iz ove kategorije