ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Култура

Представљен роман Горана Лабудовића Шарла награђен признањем „Златна сова“

Редакција ТВ Бачка | 8. novembar 2019. | 21:15 | Култура

Представљен роман Горана Лабудовића Шарла награђен признањем „Златна сова“

У свом другом роману под називом „Ветрушка у данома неба“, књижевник Горан Лабудовић Шарло бави се темом изградње данашњег Великог бачког канала, односно трагичним ликом његовог градитеља, Јозефа Киша. Овај роман, награђен престижном књижевном наградом „Златна сова“ коју додељује Завод за уџбенике Источно Сарајево, представљен је у читаоници Народне библиотеке „Данило Киш“ у Врбасу. Лабудовићу је ово други роман, а објавио је и девет збирки поезије, па се може рећи да га књижевна публика више идентификује као поету.

Уз овај роман који је првонаграђен, на конкурсу Завода за издавање уџбеника Републике Српске, другу награду је завредио необјављени рукопис Живојина Ивковића под називом „Непреводиви речник синонима“. Трећа награда додељена је роману „Чекајући жуту војску“ Шћепана Алексића. Жири су сачињавали професор доктор Јован Делић, доцент доктор Жељка Пржуљ и доктор Драгана Бедов.

Према речима библиотекара и књижевника, Бранислава Зубовића, роман Горана Лабудовића Шарла са пуним правом спада у најзначајнија дела завичајне књижевности Врбаса. Како је закључено на овој књижевној вечери, прича о грађењу канала кроз повест Јозефа Киша, и његово несналажење у политичким интригама,  прича је о жртвовању појединца за колектив који најчешће не уме да цени такву жртву.

Ostale vesti iz ove kategorije