ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Здравство

Редовно пливање у води богатој минералима - лек за душу и тело

Редакција ТВ Бачка | 13. novembar 2019. | 11:23 | Здравство

Редовно пливање у води богатој минералима - лек за душу и тело

Одавно су лекари препоручивали својим пацијентима пливање у морској води за лечење различитих болести и стања. Чувени енглески лекар, Ричард Расел, 1769.  објавио је дисертацију о користима морске воде у лечењу "болесних жлезда". Коришћење морске воде у медицинске сврхе зове се таласотерапија. Захваљујући свом саставу, морска вода која садржи значајно веће количине минерала врло је корисна за кожу, за стања попут псоријазе и екцема.

Оно што посебно треба истаћи јесте богат садржај јода у морској води, због чега делује антисептично и има зацељујућа својства. Испирање носа морском водом и пливање у њој смањује симптоме поленске кијавице, синуситиса и других дисајних тегоба (астма), јер морска вода чисти природне телесне течности у слузници дисајних путева.

Вежбање и пливање у морској води је врло здраво и окрепљујуће, смањује стрес. Морски биолог Валас Николс у својој књизи ,,Плави ум”, објавио је научне доказе зашто боравак у морској води делује медитативно на људски организам, подстиче креативно размишљање, смањује анксиозност, стрес, враћа унаутрашњи мир и подстиче саосећајно размишљање. Један од разлога је начин на који дишемо током пливања и роњења. Ритмичност дисања и наизменичност покрета, у садејству са минералима морске воде јачају парасимпатички део нервног система који опушта органе и смирује мозак. На тај начин морска вода умирује мождане таласе и подстиче ослобађање хормона који позитивно утичу на мозак.

Хидротерапија (активност у води), пливање, сурфовање смањују симптоме депресије и лечи нас, поправља оно што је сломљено унутар нас. Због тога се широко користи у рехабилитацији. Боравак у морској води активира температурне рецепторе испод коже који ослобађају хормоне попут ендорфина, адреналина и кортизола. Они имају терапијске користи за мишићно-коштана стања.  Понављано излагање морској води појачава функције парасимпатичког живчаног сустава, што помаже у раду органа, због повећаног ослобађања допамина и серотонина.Честа изложеност морској води такође повећава имунитет тела.

Све у свему, редовна пливање у води богатој минералима је мудра здравствена навика.

Ostale vesti iz ove kategorije