ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Друштво

Значај физичког васпитања у правилном развоју младих

Редакција ТВ Бачка | 29. novembar 2019. | 17:30 | Друштво

Значај физичког васпитања у правилном развоју младих

Различите студије спроведене последњих година показују да ниво физичке активности код деце основношколског узраста значајно опада. Време које просечан школарац недељно проведе у физичком вежбању са сваким наредним разредом смањује се за 17 минута. За толико, па и више, повећава се време које млади проводе уз савремена технолошка средства. Имајући у виду да спорт и рекреција веома доприносе укупном психофизичком развоју, о овој теми разговарали смо са докторантом Факултета за спорт и физичко васпитање и професором у Основној школи „Светозар Милетић“.

Недавно су вођене стручне расправе и предлагано је да у основим школама ученици свакодневно упражњавају спортске активности, али по свему судећи то се неће догодити у скорије време. Ученици у Србији тренутно имају три часа посвећена физичкој активности. Од тога су два часа физичког васпитања и један час изабраног спорта.

Сем у школским фискултурним салама, за младе би било корисно да се спорту и рекреацији посвете и ван школе, кроз игру, тренирање, рекреативно и професионално бављење спортом.  Истраживања такође показују да су у свим узрастима  дечаци физички активнији него девојчице. То се посебно одражава у средњошколском узрасту. Ипак има и оних ученика који не одустају лако од бављења физичким активностима.

Спорт је важан за младе због њиховог развоја, али препорука је да се физички буде активан у свакој животној доби. Управо недостатак рекреације, уз ложе животне стилове,  сврства Србију на прва места у Европу по броју грађана са кардиоваскуларним обољењима. Када су у питању деца, недовољна физичка активност доводи до тога да их је све више гојазних, као и да су евиденто мање спретна него пре тридесет година,  и посебно да имају мање развијену фину моторику.

Ostale vesti iz ove kategorije