ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Друштво

Значај физичког васпитања у правилном развоју младих

Редакција ТВ Бачка | 29. novembar 2019. | 17:30 | Друштво

Значај физичког васпитања у правилном развоју младих

Различите студије спроведене последњих година показују да ниво физичке активности код деце основношколског узраста значајно опада. Време које просечан школарац недељно проведе у физичком вежбању са сваким наредним разредом смањује се за 17 минута. За толико, па и више, повећава се време које млади проводе уз савремена технолошка средства. Имајући у виду да спорт и рекреција веома доприносе укупном психофизичком развоју, о овој теми разговарали смо са докторантом Факултета за спорт и физичко васпитање и професором у Основној школи „Светозар Милетић“.

Недавно су вођене стручне расправе и предлагано је да у основим школама ученици свакодневно упражњавају спортске активности, али по свему судећи то се неће догодити у скорије време. Ученици у Србији тренутно имају три часа посвећена физичкој активности. Од тога су два часа физичког васпитања и један час изабраног спорта.

Сем у школским фискултурним салама, за младе би било корисно да се спорту и рекреацији посвете и ван школе, кроз игру, тренирање, рекреативно и професионално бављење спортом.  Истраживања такође показују да су у свим узрастима  дечаци физички активнији него девојчице. То се посебно одражава у средњошколском узрасту. Ипак има и оних ученика који не одустају лако од бављења физичким активностима.

Спорт је важан за младе због њиховог развоја, али препорука је да се физички буде активан у свакој животној доби. Управо недостатак рекреације, уз ложе животне стилове,  сврства Србију на прва места у Европу по броју грађана са кардиоваскуларним обољењима. Када су у питању деца, недовољна физичка активност доводи до тога да их је све више гојазних, као и да су евиденто мање спретна него пре тридесет година,  и посебно да имају мање развијену фину моторику.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije