ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Друштво

Стварање услова за одржив рад Пречистача отпадних вода приоритет Куле и Врбаса

Редакција ТВ Бачка | 2. decembar 2019. | 17:32 | Друштво

Стварање услова за одржив рад Пречистача отпадних вода приоритет Куле и Врбаса

Финансијско и оперативно унапређење будућих перформанси оператера била је тема радионице одржане у Врбасу која је окупила све релевантне учеснике укључене у пројекат пословања Централног пречистача за прераду отпадних вода. Посебност пречистача у Врбасу огледа се у томе да ће његов рад опслуживати регионално предузеће које су формирале две локлане самоуправе Врбаса и Куле, па су рад семинара испратили председници ових општина, Милан Глушац и Дамјан Миљанић. Овакво заједничко предузеће јединствен је случај у нашој земљи.

На подручју за које је Пречистач пројектован, одвођењем отпадних вода баве се три комунална предузећа у Врбасу, Кули и Црвенки, чији су представници такође били присутни. На радионици су сагледани  правни, организациони, економски и други аспекти рада Пречистача, као и финасијски део о утврђивању цене за пречишћавање отпадних вода.

Пречистач Врбас-Кула пројекат је који финасира Европска унија и то један од њених највећих инвестиција у области заштите животне средине у Републици Србији.  Његово пуштање у рад уз завршетак канализационе мреже, предуслов је за чишћење Великог бачког канала и решавање других еколошких питања.

Ostale vesti iz ove kategorije