ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Здравство

ОЈАЧАЈТЕ ИМУНИТЕТ ПЛИВАЊЕМ

Редакција ТВ Бачка | 30. jun 2020. | 10:01 | Здравство

ОЈАЧАЈТЕ ИМУНИТЕТ ПЛИВАЊЕМ

У време пандемије мора се чувати имунитет. Пливање је рекреација која може играти велику улогу у том задатку. Идеално би било пливати 60-120 минута дневно али оно што би било довољно јесте 30 минута тренинга сваки дан.

Према https://www.healthline.com/,  пливање делује на цело тело тако што убрзава рад срца без стреса, повећава снагу и издржљивост и кондиционира срце и плућа. Велики број вируса напада управо плућа. Баш зато пливање треба да буде ваш избор јер је доказано добро за респираторни систем.

У ствари студија https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2173511515001979 наводи да особе које редовно пливају, имају плуцћа јача од осталих спортиста. Такође, истраживање које је спровела  Naomi Collier у сарадњи са Универзитетом  Portsmouth, у својој докторској студији, показало је да, у поређењу са контролним испитаницима који нису пливали, пливачи имају мању учесталост прехладе током зиме.

Редуковање стреса једна је од најважнијих ствари које треба урадити како би ојачали имуни систем. Пливање три пута недељно, може снизити ниво стреса и смањити учесталост депресије. Уједно, смањено лучење хормона стреса, повецћава број имунолошких ц́елија и антитела, који се боре против инфекције, побољшавајући наш имунитет. Када се удруже физичке и менталне предности пливања, потпуно је сигуран позитивни утицај на имуни систем.

Због тога немојте чекати прехладу или неку другу вирусну инфекцију, ојачајте имунитет и смањите депресију пливањем.

Ostale vesti iz ove kategorije