ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Привреда

Радови на рехабилитацији пута Врбас-Кула одвијају се на више деоница

Редакција ТВ Бачка | 22. jul 2020. | 14:11 | Привреда

Радови на рехабилитацији пута Врбас-Кула одвијају се на више деоница

Радови на рехабилитацији државног пута првог Б реда између Kуле и Врбаса, у дужини од 10 и по километара, одвијају се на више деоница. Радови подразумевају комплетну замену коловоза и проширење пута у одређеним деловима. Биће реконструисане постојеће и изграђене нове пешачко-бициклистичке стазе, уређена атмосферска канализација, обновљена расвета, а у плану је и потпуно нова саобраћајна сигнализација.

На местима на којима су интензивирани радови, саобраћај се одвија наизменичним пропуштањем возила што је обележено прописаном светлосном и другом вертикалном сигнализацијом. Тренутно се у Врбасу такви радови изводе на две локације, где повремено долази до застоја у саобраћају. Како је најваљено, радови ће бити извођени без потпуне обуставе саобраћаја.

За житеље Врбаса чије куће и зграде су смештене крај ове деонице магистралног пута, посебно је важна изградња потпуно новог система одводњавања. Забележили смо радове који се тренутно изводе на потезу дужине око 700 метара од индустрије „Тривит“ до пружног прелаза на ком се пут укршта са пругом Београд-Будимпешта. Копају се канали и постављају цеви за одвођење атмосферских вода. Систем кишне канализације ће омогућити контролисано отицање површинских вода и њихов транспорт до постојећих одводних канала.

Инвеститор пројекта рехабилитације магистралног пута од Врбаса до Куле су „Путеви Србије“. Радови су вредни близу пет милиона евра. Извођач је конзорцијум „Војпут-Југокоп Подриње“, а у поједине послове укључени су бројни подизвођачи. Радови су започели половином априла ове године, а требало би да буду готови до краја године.

У питању је саобраћајно фреквентан правац па је и асфалт на овој деоници у веома лошем стању. Дневно на потезу који се реконструише прође и до 10.000 аутомобила. Пут је оптерећен бројним тешким возилима јер представља најбржу везу привреде Западнобачког округа са коридором 10 и остатком земље. Велику фреквентност ове трасе могла би да ублажи изградња брзе саобраћајнице од Бачког Брега и Сомбора до Кикинде и Накова која је у најави.

Ostale vesti iz ove kategorije