ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Друштво

Трибина о немоторизованом саобраћају поводом Европске недеље мобилности

Редакција ТВ Бачка | 17. septembar 2020. | 17:58 | Друштво

Трибина о немоторизованом саобраћају поводом Европске недеље мобилности

У склопу Европске недеље мобилности, која се обележава од 16. до 22. септембра, Еколошки покрет Врбаса и удружење Критична маса бициклиста Врбаса одржали су трибину о немоторизованом саобраћају. Како је истакнуто на овом скупу план одрживе урбане мобилности заживео је у многим земљама Европске уније док код нас није у највећем броју локалних самоуправа. Стога је неопходан грађански активизам како би управо грађани утицали на формирање стратегија и планске документације које би ишле на корист пешацима и бициклистима.

Како Николић додаје, циљ је да се дестимулише преокомерна употреба моторних возила поготово у градовима попут Врбаса који су мањи, смештени у равничарском подручју и довољно пространи за изградњу пешачке и бициклистичке инфраструктуре. Тиме се чува и животна средина, па је бенефите препознао и Еколошки покрет Врбаса.

Међу локалним самоуправама у Републици Србији на плану бициклистичке инфраструктуре и планских аката, предњачи Град Нови Сад па је учешће на трибини узео и Дејан Стојковић, саобраћајни инжењер из овог града. Изгласана Декларација о немоторизованом саобраћају, добра је основа да се ситуација у овом сегменту побољша и у општини Врбас.

Ostale vesti iz ove kategorije