ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Култура

Уприличена свечана додела награда Фестивала поезије младих

Редакција ТВ Бачка | 12. oktobar 2020. | 12:51 | Култура

Уприличена свечана додела награда Фестивала поезије младих

Додела награда Фестивала поезије младих, из епидемиолошких разлога, одржана је ове године у октобру. Изостало је традиционално мајско окупљање песника и пратећи програми, али је у Градском музеју уприличена свечаност на којој су награде додељене најбољепласираним поетама. Прва награда за рукопис који се највише истакао припала је Анђели Пендић из Београда, друго место завредио је циклус од десет песама Милене Кулић из Бачког Доброг Поља, а трећу награду је по оцени жирија заслужила поезија Владане Перлић из Бањалуке.

На свечаном програму намјлађем финалисти Кости Косовцу из Београда додељена је нарада „Станко Симићевић“. На адресу Фестивала пристигла су укупно 82 циклуса песама које је оцењивао стручни жири. Председник жирија био је Перо Зубац, а чланови Иван Лаловић, Данило Јокановић и Горан Лабудовић.

Иако је изостала изложба поводом 46. Палете младих, није изостала свечана додела плакете и откупне награде. По одлуци селектора, најбољу ликовну продукцују ове године представила је млада и успешна уметница из Новог Сада, Адријен Ујхази.

И на адресу Палете младих стигли су озбиљни радови младих ликовних стваралаца са завидним биографијама. Организатор ових манифестација је Народна библиотека „Данило Киш“ уз подршку Културног центра Врбаса, општине, Покрајине и Републике. Фестивал поезије младих најстарија је књижевна манифестација за песнике до 27 година старости и важно је што ни ове године није прекинута поетска нит која сеже у 1968. годину.

Ostale vesti iz ove kategorije