ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Политика

Усвојен Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта

Zlatko Žarić | 19. jul 2018. | 18:30 | Политика

Усвојен Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта

На 13 седници Скупштине општине Врбас усвојен је Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за 2018. годину.

Према овом документу, укупна површина предвиђена за давање у закуп и на коришћење износи 5.746,2 хектара. За давање на коришћење без плаћања накнаде предвиђено је 105,5 ха, и то Пољопривредној стручној служби и Основној школи "Вук Караџић" из Бачког Доброг Поља, док је за давање у закуп по основу инфраструктуре предвиђено 1.040 ха. За давање у закуп по основу сточарства издвојено је 3.141,7 хектара, док ће у јавном надметању бити подељено 1.458,8 хектара.

Образлажући програм Милан Глушац, председник општине Врбас између осталог је рекао да се повећање укупне површине пољопривредног земљишта која се даје у закуп и даје на коришћење по овом програму, у односу на раније године, десило из разлога што је сада обухваћено и земљиште у грађевинском реону на којем је Република Србија уписана као власник, иако је у питању земљиште за које је потребно спровести конверзију права својине. Конверзија се очекује до расписивања лицитације. План је да на основу закупа општина Врбас оствари приход од око 120 милиона динара. С обзиром на то да је цена по основу права пречег закупа везана за републички просек у последње три године, који износи око 200 евра за хектар, а већи део нашег земљишта је намењен за тај вид давања у закуп, није реално очекивати да ћемо остварити значајније веће приходе.


Такође, према његовим речима, ПСС Врбас је остварила своје законско право на коришћење државног пољопривредног земљишта без плаћања накнаде у Катастарсој општини Змајево, где ће вршити огледе, док ће ОШ "Вук Караџић" земљиште користити за побољшање материјалне ситуације, и изразио наду да ће Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у општини Врбас за 2018. годину омогућити да велики број пољопривредних газдинстава дође у посед квалитетних ораница и својим радом да допринос ефикаснијој пољопривредној производњи.

У наставку заседања Скупштина општине Врбас усвојила је Одлуку о одређивању надлежног органа за спровођење поступка давања у закуп пољопривредног земљишта у државној својини.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije