ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Друштво

Врбас у инфраструктуру и културу улаже 1,5 милијарди динара

Редакција ТВ Бачка | 19. januar 2021. | 13:14 | Друштво

Врбас у инфраструктуру и културу улаже 1,5 милијарди динара

У питању је 20 пројеката у Врбасу, Змајеву, Равном Селу, Савином Селу, Куцури и Бачком Добром Пољу. Највише новца биће уложено у боље водоснабдевање, близу 12 хиљада житеља Равног Села, Савиног Села и Куцуре.

Више од 1,5 милијарди динара из буџета за 2021. године општина Врбас ће уложити у инвестиције у граду и насељеним местима. У питању је 20 пројеката у Врбасу, Змајеву, Равном Селу, Савином Селу, Куцури и Бачком Добром Пољу. Највише новца биће уложено у боље водоснабдевање близу 12 хиљада житеља Равног Села, Савиног Села и Куцуре.

- Врбас очекују највећа улагања у комуналну инфраструкуту у последњих 30 година. Велики број пројеката реализује се у сарадњи с Канцеларијом за јавна улагања и Покрајинском владом. Један од највећих пројеката јесте изградња водовода од Куцуре до Змајева и Равног Села,у шта инвестирамо више од 232 милиона динара. Такође, у сарадњи с Канцеларијом за јавна улагања биће реконструисана водоводна мрежа према Старом Врбасу и у деловима улица Саве Ковачевића, Октобарске, Кларе Фејеш Мире и Кулски пут. Реч је о инвестицији вредној близу 203 милиона динара - каже Предраг Ројевић, председник општине Врбас.

Он истиче да ће још више новца бити уложено у решавање вишедеценијског проблема - изградњу канализације, за шта је планирано преко 280 милиона динара.

- За повезивање цевовода Врбас – Куцура и црпних станица „Куцура 1“, „Куцура 2“ и „Врбас 1“ издвајамо више од 216 милиона динара. Изградња канализационе мреже између Куцуре и Савиног Села и црпне станице „Савино Село 1“ коштаће скоро 70 милиона динара - истиче Ројевић.

Становнике Равног Села обрадоваће и изградња Дома културе, вредна 216 милиона динара, а обнова Основне школе „Јован Јовановић Змај“ у Змајеву коштаће 70.600.000 динара.

- Посебно је значајно да ћемо потпуно реконстуисати и модернизовати Гимназију „Жарко Зрењанин“ у Врбасу. Реч је о другој најстаријој српској гимназији, која није обнављана деценијима - наглашава Ројевић.

Преко 317 милиона динара општина улаже у изградњу улица, уређење купалишта Шлајз у Врбасу, адаптацију Опште болнице у Врбасу, санацију и изградњу домова за старе и домова културе, и реконструкцију градског стадиона.

- Издвојио бих изградњу Дома за старе у Куцури и завршетак изградње градског позоришта. Врбас није паланка. Врбас није периферија. Врбас је важан индустријски, културни и образовни центар с близу 46 хиљада становника, и не припада му маргина на коју је био гурнут у време неких других власти. Грађани Врбаса, Равног Села, Савиног Села, Змајева, Куцуре, Бачког Доброг Поља заслужују да у свом граду имају културне садржаје по мери савременог друштва и савременог човека, и да не морају да иду до Новог Сада, или чак Београда да погледају позоршну представу - истиче председник општине.

Буџет општине за 2021. годину, износи 1.649.151.430 динара, и већи је за 6,25 одсто, односно 100,9 милиона динара, у односу на 2020. годину.

Ostale vesti iz ove kategorije