ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Пољопривреда

Завршне припреме пчелињих друштава за предстојећу сезону

Редакција ТВ Бачка | 30. mart 2021. | 12:52 | Пољопривреда

Завршне припреме пчелињих друштава за предстојећу сезону

Последњих година пчеларство на подручју Врбаса доживљава постепену експанзију. Расте број индивидуалних призвођача као и кошница и пчелињих друштава. Пчеларство је све мање хоби, а све више озбиљно занимање. Ипак гајење и производња меда и других производа одвија се са променљивом срећом. Пчеларско газдинство Врбашанина Славка Папуге располаже са преко стотину пчелињих друштава. Тренутно се изводе захтевни припреми радови на уређењу пчелињака. 

Папуга се интензивније пчеларством бави последњих осам година, а и пре тога је био присутан у тој делатности. Његово пчеларско газдинство производи више врста меда, на првом месту то су багремов, сунцокретов и ливадски, као и липов и онај који се добија од уљане репице.

Поред самог меда, пчелари од гајења медоносних пчела остварују и друге користи – од пчелињег воска, матичног млеча, полена или цветног праха, као и прополиса. Ту су још и кошнице и друго. Све се то може наћи и у пчеларском газдинству Папуга будући да је у питању делатност која траје непрекидно током целе године.

Ostale vesti iz ove kategorije