ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Привреда

Нове технологије у производњи и преради воћа

Matija Kertes | 14. avgust 2018. | 18:25 | Привреда

Нове технологије у производњи и преради воћа

Током пролећа имали смо сушни период. Са доласком лета односно, јула месеца ситуација се мења. Имали смо период са великим бројем кишних дана. Питали смо стручњака у каквом су стању биле воћке које раније сазревају као јагода, вишња, шљива, кајсија.  Како је кишни период утицао на јабуку и дуњу. Да ли је тај период проузроковао бољи или лошији квалитет плода и колико је утицао на количину рода. Што се тиче третирања против штеточина и болести да ли су последице кишног периода смањиле или повећале број третмана. (Интервју можете погледати у прилогу)

Како би се плод јабука сачувао од града, комплетан воћњак је покривен противградном мрежом. Заштитна мрежа ублажује велике налете ветра. Велике капи кише разбијају се на заштитној мрежи и тиме се ублажава њихов ударац. Штета од птица сведена је на најмању меру.

Све оно што се не прода на тржишту као првокласно воће, део одлази на сушење, где се прерађује посебном технологијом  и тако добија сушена, јагода, кајсија, јабука, дуња, шљива. Када је јабука у питању, у овом пољопривредном предузећу, један од производа је и  здрав сок  који се производи од самог плода свеже цеђеног без конзерванса и шећера. Овај начин производње и прераде у нашој земљи заузима важно место и ови производи налазе пут до купаца  како на домаћем тако и на иностраном тржишту.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije