ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Здравство

Осма акција превентивних прегледа у ОБВ

Zlatko Žarić | 23. april 2018. | 15:00 | Здравство

Осма акција превентивних прегледа у ОБВ

Акција бесплатних превентивних прегледа одржана је у недељу, 22. априла, од 8 до 16 часова у Општој болници Врбас као и у другим здравственим установама широм земље. Сви грађани, и они без здравственог осигурања, могли су да у више од 90 здравствених установа обаве кардиолошки и офталмолошки преглед, ураде тумор маркере штитасте жлезде и простате. Врбаску болницу је том приликом је посетио државни секретар Министарства здравља Доцент др Вицко Ференц,  рекавши  при том: “Ово је осми пут да се органзују превентивни прегледи од стране Министарства здравља Републике Србије. Свака од акција била је изузетно посећена и неки подаци показују да заиста имамо успеха, што  опет указује да смо их организовали у складу са актуелним потребама грађана. Овај пут су ту офталмолошки преглед, кардиолошки преглед са ЕКГ-ом, мерењем притиска и лабораторијским  анализама ПСА,  као и тумор маркерима хормона штитне жлезде. Као што је очекивано, одазив је  поново доста велик, али тек ћемо тамо после 16 сати имати дефинитивне податке за целу Србију, разврстано по болницама.

Вероватно ће ова акција да се настави у некој форми. Да ли по овом истом принципу, или ће бити неких других прегледа, другачије организованих зависи од тога какав је одазив, оно што ми искуствено приметимо, али и оно шта укаже статистика.Такође, евентуално и они прегледи где постоје листе чекања. То је план за будућност, а како ћемо га модификовати зависи првенствено од грађана, пацијената.

Нисмо још разговарали у Министарству на тему континуитета, али мајски превентивни прегледи ће сигурно бити организовани. Онда почињу стари годишњи одмори, јун, јул, август... годишњи одмори, било би реално за очекивати да ту направимо једну паузу, да се припремимо па од септембра кренемо можда на неки други начин. Анализирајући податке од ових осам акција превентивних прегледа, тачније биће девет до маја, сигурно ћемо направити неки адекватан план рада за јесен.Такође бих истакао оно што је посебно важно. Пацијенти увек могу да се обрате на лицу места приликом прегледаособљу, али и менџменту здравствене установе, да кажу своје мишљење али и укажу на потребе. Сви директори практично долазе у Министарство здравља на заједнички састанак и ту правимо план у односу на оно шта болнице предлажу, шта је најсврсисходније. Добро нам дође повратна информација, односно јасна реакција пацијената. На тај начин имамо отприлике неки увид шта грађани мисле, шта би одређена здравствена услуга за них значила те да видимо да ли технички може да се организује. Наравно ту има разноразних жеља. Често су то прегледи које пацијенти не могу заказати, дуго се чека  и слично. Наравно, неке неће се моћи организовати недељом али гледаћемо да грађанима максимлно изађемо у сусрет и да уврстимо и такве прегледе у будуће акције. Најбитнији су нам пацијент. Они су у цетнру свих акција и свих наших планова. Наравно, консултоваћемо и све болнице да видимо какве су техничке и кадровске могућности да све усагласимо, покушамо  заједнички да одрадимо и да притом буде врло ефикасно.”

На осмој акцији превентивних прегледа у Општој болници Врбас прегледе је обавило 136 пацијената. Укупно је пружено 245 здравствених услуга и то 79 кардиолошких прегледа, 50 офталмолошких прегледа и 116 лабораторијских претрага.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije