ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Друштво

Нулта толеранција на сексуално насиље

Редакција ТВ Бачка | 14. mart 2019. | 19:07 | Друштво

Нулта толеранција на сексуално насиље

Шта све спада у сексуално насиље? Како се заштитити? Коме се обратити, и зашто жене ћуте? Само су нека од питања која су отворена и о којима се дискутовало на округлом столу на тему: Нулта толеранција на сексуално насиље, који је организовала Секција жена Савеза самосталних синдиката општине Врбас.

О овој теми на округлом столу говорила је психолог Татјана Радојичић, која је између осталог истакла да живимо у једном строго патријархалном друштву, где се пречесто минимализује сексуално насиље, као и психичке последице које такво насиље оставља, и да се кривци не спомињу или оправдавају. Такође владају и одређени сексуални стереотипи који чине да жртва оваквог насиља почне сама себе да криви.

Према неким проценама најмање 75 одсто светске популације жена узраста 18 година и старијих, односно најмање две милијарде, је било изложено некој врсти сексуалног узнемиравања. Председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић крајем прошле године, тачније у новембру 2018. изјавила је да је у Србији статистика и даље црна када се ради о насиљу над женама, те истакла да је важно да се у борби за бољу будућност уједини цело друштво. У истраживањима која су рађена у Србији 29 одсто испитаних сматра да је насиље приватна ствар, 63 одсто каже да је добра жена она која послуша мужа и када се не слаже са њим, док сваки четврти младић и свака десета девојка сматра да један шамар није насиље. Оваква статистика је поражавајућа и ово су проблеми са којима би требало да се позабави читаво друштво.

Ostale vesti iz ove kategorije