ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Култура

Брза храна на средњовековни начин у Градском музеју Културног центра Врбаса

Редакција ТВ Бачка | 11. april 2019. | 17:18 | Култура

Брза храна на средњовековни начин у Градском музеју Културног центра Врбаса

У просторијама Градског музеја Културног центра Врбаса затекли смо веома интересантну радионицу. У питању је спремање средњовековног „фаст фуда“ или брзе хране, које је реализовала Тамара Огњевић, историчарка уметности и руководилац пројекта „Живот и прошлост – Српска средњовековна гастрономија“, који се реализује 10-ак година и који је препознат на многим међународним нивоима и из којег је проистекла нова синтетичка научна дисциплина „гастрохеритологија“. Радионица средњовековне брзе хране реализује се у оквиру акције „Позови комшију у музеј“, која се већ трећи месец успешно реализује. У припремању брзе хране на средњовековни начин Тамари Огњевић, прикључили су се и ученици који се школују за куваре у Средњој економској школи из Куле.

Овакав начин спајања историје са конкретним радом и презентацијом у Градском музеју Културног центра Врбаса публици али и ученицима као активним учесницима био је веома интересантан, а уз стручно предавање гастрохеритолога и историчарке уметности и веома поучан. Оно што је главни утисак ове историјско-кулинарске радионице јесте то да је тадашњи вид брзе хране захтевао много већу количину посвећености него данас, с обзиром на алате и сам материјал. Негде у цивилизацијском напретку храна је изгубила на вредности, и брз начин припреме али и многи заменски материјали и ароме свакако нису гастрономски напредак у најбољем смислу те речи.

Ostale vesti iz ove kategorije