ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Туризам

„Кувари великог срца“ оборили у Врбасу светски рекорд у броју испечених палачинки

Редакција ТВ Бачка | 6. maj 2019. | 16:31 | Туризам

„Кувари великог срца“ оборили у Врбасу светски рекорд у броју  испечених палачинки

Хуманитарна и гастрономска манифестација „Кувари великог срца“, окупила је велики број Врбашана и гостију, а њен примарни циљ било је пружање помоћи деци са тешкоћама у развоју. Програм су свечано отворили Владо Глођовић, начелник Полицијске станице Врбас, Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије и Милан Глушац, председник општине Врбас. У Врбасу је постигнут нови светски рекорд по броју палачинки испечених у једном дану. За осам сати спремљено је више од 15.500 палачинки чиме је оборен претходни рекорд остварен у Сарајеву. Уз партнере и донаторе, овај догађај организовали су представници међународне кулинарске организације „Шифс фор лајф“ и врбаског хуманитарног удружења „Мултиарт“.

У припремању палачинки учествовали су будући кувари, ученици средњих угоститељских школа, као и професионални кувари из Италије, Русије, Хрватске, Северне Македоније, Словеније, Босне и Херцеговине и домаћина Србије. Палачинке су пекли на 35 позиција са по два горионика, односно на 70 тигања, за шта се својски потрудио импозантан тим састављен од 120 кувара. Разноврстан музичко-културни програм пратио је отварање и ток целокупне манифестације коју су подржали Министарство трговине, телекомуникација и туризма, Туристичка организација Србије и локалана самоуправа. На платоу Центра за физичку културу нису се припремале само палачинке, већ и разноврсна друга јела, чему су допринели бројни учесници овог догађаја, удружења грађана, организације и појединци. 

Да је осим обореног светског рекорда, била важна и хуманост, потврдили су бројни програми за децу који су пратили печење палачинки. Наступи музичара, представе за децу, изложба олдтајмера, показне вежбе припадника војске и полиције, фризери који су бесплатно правили фризуре или осликавање дечјих лица биле су само неке од многобројних пратећих активности. Како је целокупан догађај хуманитарног карактера, сва јела су дељена бесплатно, а преостала храна донирана је народној кухињи, Геронтолошком центру Врбаса и социјално угроженим породицама. Кувари великог срца постигли су два велика рекорда, један у броју испечених палачинки, и други знатно важнији - поруку хуманости коју су послали у свет, далеко до Гиниса. 

Ostale vesti iz ove kategorije