ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

ComNetTV мрежа

Црногорски национални савет против Закона о слободи вероисповести у Црној Гори

Редакција ТВ Бачка | 22. maj 2019. | 12:15 | ComNetTV мрежа

Црногорски национални савет против Закона о слободи вероисповести у Црној Гори

Национални савјет Црногорске националне мањине у Србији најоштрије осуђује усвајање предлога Закона о слободи вјероисповести или увјерења и правном положају вјерских заједница од стране Владе Црне Горе.

Иако овај предлог закона номинално носи карактер гаранта вјерских права, он је у својој суштини усмјерен на брутално обесправљивање давнашњих права једне вјерске зајаднице, Српске православне цркве.

Епархије СПЦ, а прије свих Митрополија Црногорско-приморска, дале су немерљив допринос како стварању, тако и очувању културе и идентитета свог православног живља у Црној Гори. Немогуће је замислити не само културни, него и биолошки опстанак ни Црногораца ни Срба без ослонца на заједничку нам цркву током стољећа изазова и недаћа.

Отимањем имовине СПЦ у Црној Гори продубиће се подјеле између два народа истога корјена и отворити врата сукобима чије се посљедице не могу ни сагледати.

Црногорцима у Србији Црна Гора је земља поријекла, а Србија земља избора и будућности наше дјеце. Стога смо ми природно најзаинтересованији за просперитет обе државе, а закони попут овог ће озбиљно угрозити стабилност наше матице.

Апелујемо на све посланике Скупштине Црне Горе, без обзира на национално и страначко оприједељење, да по овом питању гласају на основу своје савјести, свјесни свих консеквенци свог поступка, штитећи не само фундаментална људска права припадника најбројније вјерске заједнице у Црној Гори, већ и свеопшти међуетнички склад у држави.

Ostale vesti iz ove kategorije