ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Политика

На Петој седници СО Врбас усвојен буџет за 2021. годину

Редакција ТВ Бачка | 31. decembar 2020. | 14:43 | Политика

На Петој седници СО Врбас усвојен буџет за 2021. годину

Одборници Скупштине општине Врбас усвојили су локални буџет за 2021. годину. На петом по реду заседању у актуелном сазиву, последњем у 2020. години, разматрано је 25 тачака. Највише расправе изазвали су ребаланс буџета за 2020. годину и буџет за 2021. годину због чега је седница трајала чак 26 часова. На ове две тачке одборници опозиционе „Ослободимо Врбас“ поднели су више од двестотине амандмана. Одборници опозиције претходно су поднели и већи број предлога за допуну Дневног реда, али их је владајућа већина одбила. Предлози су углавном тражили формирање различитих анкетних одбора ради испитивања рада јавних предузећа и установа, закључених уговора и рада саме локалне власти.

Образлажући ребаланс за текућу годину, председник општине Предраг Ројевић, нагласио је да су остварена мања средства од планираних. До тога је дошло највише услед пандемије. Било је кашњења у измиривању неких обавеза али се финасијска ситуација од октобра нормализује. За 2021. годину у општинској каси планира се близу милијарду и 650 милиона динара. То је повећање од 6,5 одсто у односу на актуелни буџет. Већи су приходи од пореза на зараде и самосталне делатности, трансфери са виших нивоа власти, а палнирају се и капитални пројекти.

Ројевић је навео радове на реконструкцији водоводне мреже у делу Врбаса, вредне 91 милион динара. Потом радове на изградњи канализационе мреже на повезном цевовоуд Врбас-Куцура са црпним станицама, који су вредни 216 милиона динара, као и радове на изградњи гасног вода од Основне школе 'Светозар Милетић' и Средње школе '4. јули', вредне 16 милиона динара. Планирају се и радови на изградњи Дома културе у Равном Селу, реконструкција Градског стадиона у Врбасу, реконструкција ОШ 'Јован Јовановић Змај' у Змајеву, , Гимназије 'Жарко Зрењанин' и изградња кружног тока у улици Маршала Тита. 

Скупштина општине усвојила је у наставку заседања Пограм уређивања грађевинског земљишта општине Врбас за 2021. годину, измене и допуне Средњорочног програма уређивања грађевинског земљишта општине Врбас за период од 2018. до 2022. године, Предлог кадровског плана у Општинској управи општине Врбас, интерном ревизору општине Врбас и Правобранилаштву општине Врбас за 2021. Годину. Затим су усвоје не и измена одлуке о начину, поступку и висини накнаде за успостављање права службености на непокретностима у јавној својини општине Врбас и Одлука о продужењу важења Одлуке о доношењу Стратегије одрживог развоја општине Врбас.

Скупштинска већина дала је сагласност на програме пословања и финансијске планове за 2021. годину јавних комуналних предузећа, Јавне библиотеке "Данило Киш", Културног центра Врбаса, ЦФК "Драго Јововић", затим Центра за социјални рад, Геронтолошког центра, Апотекарске установе Врбас, Туристичке организације општине Врбас и Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду. Подршку је добио и План рада Општинског штаба за ванредне ситуације. Усвојени су и предлози Комисије за кадровска, административна питања и радне односе.

Седница започета 29, завршена је 30. децембра, након што се ушло у 26. сат рада.

 

Ostale vesti iz ove kategorije