ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Привреда

У Врбасу одржан састанак поводом изградње брзе пруге Нови Сад-Суботица

Редакција ТВ Бачка | 2. april 2021. | 11:27 | Привреда

У Врбасу одржан састанак поводом изградње брзе пруге Нови Сад-Суботица

Добра вест за становнике општина на траси брзе пруге Београд – Суботица –Келебија, државна граница са Републиком Мађарском, јесте да ће радови на овој саобраћајници почети на јесен. Тим поводом Врбас су посетили представници Јавног предузећа „Инфраструктура Железница Србије“, Саобраћајног института „ЦИП“ и кинеских компанија које су ангажовене на пројектантским и грађевинским радовима. Уз представнике локалне самоуправе, са њима су се састали и надлежни из јавних и комуналних предузећа како би се усагласили око детаља овог националног пројекта.

Деоница од Новог Сада до границе са Мађарском дужа од 100 километара, пролазиће кроз општину Врбас у дужини од 20 километара. На тој траси налазе се многи инфраструктурни објекти које треба изместити, а потребно је изградити нову и прилагодити постојећу мрежу инсталација и водова. Обавеза општине Врбас је да пружи логистичку подршку.

Према речима Слободанке Катанић из „Инфраструктура Железница Србије“, потребно је организовати и одвијање свих видова саобраћаја током трајања радова, решити питања техничких услова, пројеката и дозвола од свих имаоца јавних овлашћења за дистрибуцију електричне енергије, воде, гаса и остало. Предвиђено је да радови на брзој прузи отпочну септембра ове године, док је рок за завршетак 33 месеца. Према најавама, новом пругом возови ће моћи да развијају брзину до 200 километара на час. Пруга ће бити двоколосечна, реконструисаће се постојеће путничке станице, а у Врбасу изградити потпуно нова.

Ostale vesti iz ove kategorije