ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Пољопривреда

Анализе земљишта и семена на услузи пољопривреднцима у ПСС Врбас

Редакција ТВ Бачка | 8. jun 2021. | 12:04 | Пољопривреда

Анализе земљишта и семена на услузи пољопривреднцима у ПСС Врбас

Анализе земљишта и семена од велике су важности за успешно бављење пољопривредном прозводњом. У Пољопривредној стручној служби у Врбасу спроводе се различизе врсте анализа за шта је Служба опремљена адекватним лабораторијским просторима и реквизитима. Између осталог, ту се обављају припреме узорака, исптивање здравственог стања семена, очитавње клијавости, а постоји и комора за опонашање природних услова како би се постигло што ефикасније тестирање.

За добијање здрваствено безбедног семена први од услова је квалитетни семенски материјал без присуства болести и штеточина. Стручна служба у Врбасу покрива четири општине и велико пољопривредно подручје, па су бројне и ратарске културе који стижу на анализу.

У сарадњи са Одељењем за пољоприведу Општинске управе Врбас регистрована газдинстава из наше општине могу да у Пољопривредној стручној служби бесплатно анализирају земљиште у свом власништву.

Увид у стање земљишта доводи до значајне рационализације у употреби ђубрива. Анализа земљишта вишеструко је корисна будући се адекватном применом ђубрива могу постићи уштеде у новцу, повећање приноса, a тиме и већи профит.

 

Ostale vesti iz ove kategorije