ТВ Бачка Врбас

ТВ Бачка Врбас

Друштво

Чланови удружења “Свети Лонгин“ из Сенте чувари средњовековне традиције

Редакција ТВ Бачка | 14. septembar 2021. | 13:15 | Друштво

Чланови удружења “Свети Лонгин“ из Сенте чувари средњовековне традиције

Бројни програми привлаче из године у годину све веће интересовање, па се повећава и занимање посетилаца за присуство на кулским Данима традиције коју приређује Мађарски културни центар „Непкер“ из Куле. Садржаје одликују културни, спортски и гастрономски карактер.

На Данима традиције у Кули представили су се и чувари средњовековне традиције из Сенте, чланови удружења Свети Лонгин. Млади Сенћани и Сенћанке показали су публици како је изгледало витештво у Средњем веку, какве су се ношње тада носиле, те какви су звуци Средњег века сачувани у традиционалним епским и другим песмама. Највећу пажњу привукле су витешке борбе и тактике, али и младе представнице овог Удружења у специфичним ношњама.

Свети мученик Лонгин, по коме удружење из Сенте носи име, био је старешина војника који су присуствовали Христовом распећу и чували његов гроб. Био је официр који је скинуо униформу и постао хришћанин, а потом и страдалник.  Удружење за неговање средњовековне традиције „Свети Лонгин“ из Сенте чува аутентичност једног давног времена што могу само истински заљубљеници и добри познаваоци тог периода историје. Зато су атракција на бројним наступима, а такав је био и њихов перформанс у Кули.

Ostale vesti iz ove kategorije